Grant w wysokości 400 EUR na dofinansowanie wydarzenia „Hello Programming World”

Stowarzyszenie Społeczno – Edukacyjne „Panorama” w Zabłudowie otrzymało grant w wysokości 400E UR na dofinansowanie wydarzenia „Hello Programming World” w ramach inicjatywy Meet and Code 2019 – Europejskiego Tygodnia Kodowania i we współpracy z nauczycielami Szkoły Podstawowej im. F. Karpińskiego Zespół Szkolno-Przedszkolny w Zabłudowie przeprowadzi w szkole warsztaty w dniu 17 września 2019 r., podczas których m. in. zostaną wykorzystane roboty Photony oraz gra edukacyjna „Scottie Go!”.
Sponsorem inicjatywy jest SAP 4 Good, a partnerem Fundacja TechSoup Polska.

Zapraszamy zainteresowanych uczniów w czwartek 17 października 2019 r. w godz. 14.30 – 18.00 na małą salę gimnastyczną. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy dostarczyć podpisaną przez rodziców lub opiekunów zgodę (dostępne w biurze Stowarzyszenia przy ul. Mickiewicza 5 w środę 16 października 2019 r. w godz. 12.30 – 18.00, w szkole u Pani Marty Roguckiej i Pana Roberta Jankowskiego lub bezpośrednio w dniu wydarzenia u organizatorów).

Nocne kodowanie i programowanie w "Panoramie"

Nocne kodowanie i programowanie w "Panoramie" to 5 godzinne spotkanie adresowane do 30 wychowanków Świetlicy osiedlowo - środowiskowej prowadzonej przez nasze Stowarzyszenie, a więc dzieci i młodzieży do 16 roku życia z terenu Gminy Zabłudów, ale też starszego rodzeństwa i absolwentów naszej placówki zorganizowane z okazji Europejskiego Tygodnia Kodowania. 6 października w godz. 16.00 - 21.00 chcemy zorganizować w formie stoisk prezentacje różnych działań i aktywności związanych z programowaniem: kodowanie na dywanie czyli zabawy dla najmłodszych z wykorzystaniem maty, kolorowych kubeczków, krążków ruchu, cyfr, piktogramów, programowanie tras dla Ozobotów, aplikacja Bit by bit, Scratch Junior i Scratch, wykorzystanie gry Scottie Go! ale również zakodowanie muzyki i odkodowanie oraz zagranie na "tęczowych instrumentach". Zajęcia poprowadzą członkowie i sympatycy naszego Stowarzyszenia: nauczyciele informatyki, edukacji wczesnoszkolnej, muzyki oraz wychowawcy naszej świetlicy.

Rozbudzone zainteresowania podczas nocnego programowania będziemy rozwijać w czasie zajęć w naszej świetlicy "Panorama".